чаї з диких трав ОРИГІНАЛЬНІ ПОДАРУНКОВІ НАБОРИ З ЧАЄМ. НАТУРАЛЬНІ АВТОРСЬКІ ДУХМЯНІ ЧАЇ З ДИКИХ ТРАВ. 🍵

ДБАЙЛИВО ЗІБРАНО ДЛЯ ВАС В ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ КУТОЧКАХ УКРАЇНИ


Резработка сайтов, веб-дизайн    

главная

 

недвижимость

 

работа

 

финансы

 

туризм

 

авто

 

сми

 

афиша

 

ваш дом

 

рестораны

 

магазины

 
 
 
Поиск по сайту:   
 
   

  Разделы сайта

 

 

  Справка

 

  Черкасские новости

 
 

  Афиша Черкассы рекомендует

 
Создание сайтов, веб-дизайн, раскрутка
 ТЕАТРЫ  ::  ЧЕРКАССЫ

ОБЛАСТНОЙ АКАДЕМИЧЕСКИЙ КУКОЛЬНЫЙ ТЕАТР г. ЧЕРКАССЫ
У 1965 році в Черкасах був створений обласний театр ляльок на самозабезпеченні і знаходився він у приміщенні тодішнього Палацу піонерів.

Як державна установа, Черкаський обласний театр ляльок був заснований облвиконкомом, згідно рішення № 145 від 9 червня 1970 року. Урочисте відкриття відбулося 27 вересня 1970 року. Організаторами і першими керівниками були Алла Григорівна і Володимир Петрович Мальцеви.

Будинок нинішнього академічного обласного театру ляльок розташований у зручному затишному будинку в центрі міста і являється однією із пам’яток архітектури 19 ст. Належить він до так званих «зразкових будинків», автором яких був вітчизняний архітектор А. Руска.
Це він на початку ХІХ століття випустив альбом «Зразкові фасади», за яким велася забудова багатьох українських міст. Були серед них і повітові Черкаси.
Зведений цей будинок був приблизно в останній третині ХІХ століття з цегли місцевого виробництва. Споруджували його, вірогідно, майстри-старовіри під керівництвом місцевого архітектора Костриці. Перекриття в будинку дерев’яні. До наших днів збереглася столярка вікон і дверей, а також дверні ручки, виготовлені з мідних сплавів на тульській фабриці самоварів із вензелями фірми «Н. и Г. Бабашов. 1850» та її виробничим гербом. Зовні цей колишній особняк здається одноповерховим, а насправді він має два поверхи (перший майже наполовину вріс у землю). Будинок зберігся майже у первісному вигляді.

Із 70-х років минулого століття приміщення віддали в розпорядження обласного театру ляльок. У 2003 році в театрі реконструйовано невеликий глядацький зал, який обладнаний необхідною звуковою та світловою апаратурою для створення сучасних вистав і показу їх глядачам, і являється улюбленим місцем проведення дозвілля маленьких жителів нашого міста.

З перших років існування театр звик ставити перед собою серйозні художні завдання, тримаючи мистецьку планку на високому рівні.

Велика заслуга в цьому тодішнього головного режисера театру, заслуженого артиста України Валерія Бугайова (нині головний режисер Курського обласного театру ляльок (Росія), заслужений діяч мистецтв Росії).У творчій співпраці з головним художником Андрієм Курієм, ним були створені незабутні вистави: „Мері Поппінс” Д. Медведенка (за повістю Памели Треверс), „Біла троянда” Бели Юнгер, „Чарівний фургон” В. Орлова, „Веселкова казка” Г. Усача, „Лошарик” Г. Сапгіра. Ці вистави побували на Всеукраїнських та Всесоюзних фестивалях і оглядах та відзначені Дипломами і преміями, як переможці.

Значний внесок у формування репертуару та розбудову театру зробив головний режисер В. Долгополов (нині художній керівник Астраханського обласного театру ляльок, завідувач кафедрою театру ляльок при Астраханській консерваторії, доцент, заслужений діяч мистецтв Росії). В час його перебуванні на посаді, до репертуару театру ввійшли такі вистави: „Чарівна лампа Аладіна” Н. Гернет, „Переможці” П. Висоцького, „Дзвони міста Лебедиця” І. Карнаухової, Л. Браусевич та славнозвісні концертні номери, відомі як в Україні так і за її межами – „Троїсті музики” та „Українські вечорниці”.

В різний час театр співпрацював із різними режисерами, художниками, композиторами, драматургами, неодмінно орієнтуючись на високі здобутки сучасного світового мистецтва. Загалом за роки існування викристалізовується творче кредо театру – орієнтація на шедеври світової та української класики.

У 1989 р. театр звертається до творчості В. Шукшина і здійснює постановку вистави для дорослих „До третіх півнів” (режисер – М. Хомутов, художник – А. Курій). 1998 року в театрі відбулася прем’єра „Маленького принца” за Антуаном де Сент-Екзюпері (режисер –О. Кузьмин, художник – А. Курій). На 1 Міжнародному фестивалі театрів ляльок „Подільська лялька” у м. Вінниці вистава здобуває Диплом „За кращу сценографію”.

Із постановок останніх років слід сказати про виставу „Чарівні сни” І. та Я. Златопольських (за творами Дональда Біссета та Едварда Ліра) у постановці режисера Я. Грушецького та художника К. Тішиної (Харківський академічний театр ляльок), яка здобула два дипломи на Ш Міжнародному фестивалі театрів ляльок „Обереги-2005” у м. Івано-Франківську.

У 1987 році в театрі народжується і користується незмінним успіхом у глядачів і сьогодні вистава „Бабуся і Ведмідь” за п’єсами Олександра Олеся, (інсц. Ю. Костюка), збудована на яскравих традиціях українського театру. Вистава представляла мистецтво театру у Польщі (м. Бидгощ), Чехії (м. Острава) та на І Міжнародному фестивалі національної класики на сцені театру ляльок „Обереги-2001” в м. Івано-Франківську і відзначена двома Дипломами.

Говорячи про українські театральні традиції Черкаського обласного театру ляльок, не можна не згадати виставу „Українські водевілі” за творами І. Тендетникова, С. Васильченка, В. Товстоноса, у постановці режисера В. Бугайова і художника А. Курія; вуличне дійство на основі традиційних народних комічних обрядів і розваг „Ярмаркові забави” (режисер – О. Кузьмин, художник – А. Курій), удостоєне диплома ІУ Міжнародного фестивалю античного мистецтва „Боспорські агони 2002” у м. Керчі та вертепне дійство „На Різдво, під вечір...” у постановці режисера О. Кузьмина, художника А. Курія, представлене на У Міжнародному фестивалі театрів ляльок „Різдвяна містерія-2003”.

Головне досягнення театру – це його репертуар. За роки творчої діяльності в театрі відбулося більше 150 прем’єр нових та капітально відновлених вистав за кращими творами українських та зарубіжних авторів.

Сьогодні репертуар театру складається як із дбайливо збережених вистав минулих років, так і з нових вистав за творами відомих українських та зарубіжних авторів. За останні роки репертуарна афіша театру збагатилася класичними творами: „Принцеса-стрибунка” Л. Дворського, „Попелюшка” за Шарлем Перро, „Казка факіра-мандрівника” В. Маслова (за творами Вільгельма Гауфа), „Про Вовка, Козу та козенят” Ю. Гімельфарба (адаптація В. Ігнатієва), „Івасик-Телесик” (з використанням веснянок, гаївок та народних обрядів Черкащини) інсц. О. Кузьмина, „Принцеса Крапочка” за творами Ані Шмідт (інсц. О. Дмітрієвої), „Обережно! Шапочка Червона” (вистава для дорослих) та „Червона Шапочка” (вистава для дітей) С. Єфремова, С. Когана „Хочу бути великим” Г. Сапфіра, „Мама для мамонтятка” Д. Непомнящої, „Братик Кролик” С. Когана (за мотивами негритянських народних казок дядечка Римуса), „Білосніжка та семеро гномів” О. Табакова, Л. Устинова та ін.
Справжньою подією для колективу театру і жителів міста стають новорічні свята, свята Різдва та Святого Миколая.

До цих свят театр готує цікаві шоу-програми за спеціальним сценарієм із яскравими костюмами, ляльками-масками та веселими іграми. У цей період театр показує близько 90 вистав, які відвідують до 10 тисяч глядачів.

Високий рівень вистав дозволяє театру гідно представляти Черкащину на Міжнародних фестивалях театрів ляльок. Починаючи з 2000 року театр брав участь у таких фестивалях:

2001 рік

- м. Львів, Ш Міжнародний фестиваль „Золотий Телесик”, вистава „Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат”;

Диплом фестивалю „Золотий Телесик” та грамота СТД України „За творчі успіхи, збагачення, розвиток та збереження українського національного мистецтва театру ляльок, утвердження в дитячих душах добра, злагоди та почуття відповідальності за долю України”;

- м. Івано-Франківськ, І Міжнародний фестиваль „Обереги-2001”, вистава „Бабуся і Ведмідь”, концертний номер „Троїсті музики”. Дипломи „За високі художні досягнення у втіленні на сцені творів національного фольклору та класики” та актрисі Галині Кондрацькій „За кращу жіночу роль”;

- м. Вінниця, II Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Подільська лялька”, вистава „Про Вовка, Козу та козенят”. Диплом „За великі здобутки у пропаганді лялькового мистецтва”.

2002 рік

-м. Керч, ІV Міжнародний фестиваль античного мистецтва „Боспорські агони”, вистава „Ярмаркові забави” (вуличне дійство на основі традиційних народних комічних обрядів і розваг). Диплом „За високу майстерність, творчий пошук і популяризацію світової класики та історико-культурної спадщини”;

- м. Ужгород, VII Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Інтерлялька”, вистава „Сумна весела казка”. Диплом „За своєрідне відтворення народних традицій театру ляльок”;

- м. Чернігів, III фестиваль театрів ляльок „Лялькові рандеву в Чернігові”, вистава „Сумна весела казка”. Диплом „За своєрідне відтворення народних традицій театру ляльок”.

2003 рік

- м. Луцьк, V Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Різдвяна містерія”, вистава „На Різдво, під вечір...” Диплом фестивалю;

- м. Вінниця, III Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Подільська лялька”, вистава „Ярмаркові забави” (вуличне дійство на основі народних розваг). Диплом Лауреата;

- м. Івано-Франківськ, II Міжнародний фестиваль „Обереги-2003”, вистава „Сумна весела казка”. Диплом фестивалю.

2005 рік

- м. Львів, ІV Міжнародний фестиваль „Золотий Телесик”, вистава „Івасик-Телесик”. Диплом фестивалю;

- м. Івано-Франківськ, III Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Обереги-2005”, вистава „Чарівні сни”. Дипломи „За високі художні досягнення” та „За кращі театральні костюми.”

2007 рік

- м. Івано-Франківськ, ІV Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Обереги”, вистава „Хочу бути великим”. Диплом фестивалю;

- м. Київ, У Міжнародний фестиваль театрів ляльок, вистава „Хочу бути великим”- Диплом фестивалю.

2008 рік

- м. Ужгород, ХІ Міжнародний фестиваль театрів ляльок „Інтерлялька-2008”, вистава „Мама для мамонтятка”. Диплом фестивалю.

Окремо хочеться відзначити велику роботу, яку театр проводив за дорученням Міністерства культури і туризму по проведенню трьох Міжнародних культурно-освітніх акцій для дітей закордонного українства в рамках Міжнародного гуманітарно-культурологічного проекту „Українські діти світу”:

- 2003 рік – „Українські свята літнього циклу”;

- 2004 рік – Міжнародний форум творчості дітей закордонного українства „Українські діти світу”;

- 2008 рік – проведено гуманітарно-культурологічну акцію в рамках програми «Діти світу».

В цих акціях брали участь близько 400 дітей із 26 країн світу.

Діти української діаспори знайомилися із українськими народними та театральними традиціями, проводили фестивалі дитячих колективів художньої самодіяльності та виставки дитячої художньої творчості, переглядали вистави за творами українських письменників, виготовляли ляльки та готували вистави і концерти, вивчали сучасну українську мову.

За цю роботу театр отримав Диплом „За плідну працю в рамках Міжнародного гуманітарно-культурологічного проекту „Українські діти світу”.

Нині театр очолює директор, – заслужений працівник культури України, - Любов Григорівна Величко.
Художній керівник театру – персональний член УНІМА Ярослав Грушецький.
Трупа театру складається як із молодих випускників закладів культури, які активно зайняті в репертуарі театру та часто грають провідні ролі на рівні із провідними акторами, так і з професіоналів, що закінчили ВУЗи, театральні училища, віддали театру не одне десятиліття свого творчого життя і можуть вирішити найскладніші творчі завдання.
Серед них – заслужена артистка України Надія Гаманова, провідні майстри сцени Панова Г. М., Донець О. В., Завгородній В. Д., Дерев’янко А. І., Філіпова І. С., Ребякова М. В. інші творчі працівники театру: Грушецька Л. І.,Владимирська Н. С., Кондратська Г. М., Хаустова Н. А., Сліпоконь С. О.

Вистава „Чарівні сни” І. та Я. Златопольських (за творами Дональда Біссета, вірші Едварда Ліра) була задумана молодим художником Каріною Тішиною як експериментальна і отримала два дипломи Ш-го Міжнародного фестивалю театрів ляльок „Обереги” у м. Івано-Франківську: „За високі художні досягнення” та „За кращі театральні костюми”.

У 2003 році в театрі реконструювано невеликий глядацький зал, який обладнаний необхідною звуковою та світловою апаратурою для створення сучасних вистав і показу їх глядачам. Сам театр розташований у зручному затишному будинку в центрі міста, який являється одним із пам’яток архітектури 19 ст. і являється улюбленим місцем проведення дозвілля маленьких жителів нашого міста.

У жовтні 2006 р. наказом Міністерства культури і туризму України театрові надано статус академічного.

Не зупиняючись на досягнутому театр ставить перед собою високі завдання і в подальшому. Так у найближчих перспективних планах – вистава „Русалонька” Є. Разумовської за казкою Х. К. Андерсена, „Казка про Мару” за Ліною Костенко, „Крихітка Цахес” Ярослава Стельмаха за Е. Т. А. Гофманом.

Репертуар театру ляльок м. Черкаси на поточний місяць >>>

Фотогалерея г. Черкассы >>>

Про будинок театру ляльок

«…Будинок нинішнього театру ляльок належить до так званих «зразкових будинків», автором яких був вітчизняний архітектор А. Руска. Це він на початку ХІХ століття випустив альбом «Зразкові фасади», за яким велася забудова багатьох українських міст. Були серед них і повітові Черкаси. Приватний будинок тодішнього повітового лісничого, якому вже понад 130 років, являв собою особняк заможного міщанина. Зведений він був приблизно в останній третині ХІХ століття з цегли місцевого виробництва. Споруджували його, вірогідно, майстри-старовіри під керівництвом місцевого архітектора Костриці. Перекриття в будинку дерев’яні. До наших днів збереглася столярка вікон і дверей, а також дверні ручки, виготовлені з мідних сплавів на тульській фабриці самоварів із вензелями фірми «Н. и Г. Бабашов. 1850» та її виробничим гербом». (Василь Страшевич «Будинок театру ляльок», «Нерухомість Черкащини», № 9, 8 травня 2003 р.).


Информационная поддержка: информационно-деловой Интернет-портал www.elit.ck.ua г. Черкассы - WEB-дизайн, создание Интернет-сайтов, техническая и информационная поддержка Вашего сайта в сети, Интернет-реклама, услуги по продвижению товаров и услуг в сети Интернет.

Конт. тел. (0472) 38-35-63
 


 

  Полезные ссылки